Is het kado of cadeau?

Deze vraag wordt vaak gesteld. En dat is ook niet gek. Want door de jaren heen is er taal technisch veel veranderd. Ik heb onderzoek gedaan naar waar het woord ‘kado’ vandaan komt en waar het mis ging. Dat leg ik je hieronder uit.

Antwoord: Cadeau is juist. Kado niet.


Het woord ‘kado’ wordt vaak gebruikt. Ondanks dat dit niet correct is. ‘Kado’ en ‘kadootje’ worden dan gebruikt in informele (niet officiële) teksten. In formele teksten worden deze woorden als ‘incorrect’ omschreven. Dus ben je geen advocaat, notaris of jurist? Dan wordt deze incorrecte spelling vaak wel goedgekeurd.


Waar komt het woord kado dan vandaan?

Het woord 'kado' werd aan het begin van de negentiende eeuw zo af en toe eens gebruikt als informele variant van 'cadeau'. In 1894 schreef Bernhard van Meurs een beroemd gedichtje aan de kroonprinses om haar te feliciteren met haar verjaardag. In dit gedicht stond de volgende informele zin:

“Doarum stuurt ze aon stokoud grootje/ Oew portretjen as kadootje”

Zou dit de eerste aanzet zijn geweest tot het foutieve woord ‘kado’? In de jaren zestig waaiden de woorden ‘bouquette’, ‘compjoeter’, ‘aksie’ en ‘kado’ over uit Frankrijk. Deze woorden werden toen enkele jaren in de informele taal gebruikt. Maar daar is helaas niets meer van over. Bouquette is omgevormd naar boeket. Compjoeter naar computer. En aksie naar actie. Alleen het woord ‘kado’ heeft het dus overleefd.


Wat zegt Het Groene boekje?

Het Groene Boekje is een andere benaming van het boekje ‘Woordenlijst Nederlandse Taal’. Hier staan de officiële spellingen is van Nederlandse woorden. De officiële spellingen zijn besloten door de Nederlandse Taalunie.

In Het Groene Boekje van 1954 stond dat het woord ‘cadeau’ de voorkeur had en het woord ‘kado’ een toegelaten vorm was. Ondanks dat het woord ‘kado’ incorrect was, werd het dus wel geaccepteerd. In 1954 kwam hier verandering in. Het Groene Boekje uit dat jaar maakte korte metten met het woord ‘kado’. Vanaf dit jaar was er maar een van de twee correct: cadeau.


Wat is het meervoud van cadeau (cadeaus of cadeau’s)?

Het juiste antwoord is: cadeaus


Hoe verklein je het woord cadeau (cadeau’tje of cadeautje)?

Het juiste antwoord is: cadeautje


Waarom vergeten we dit woord niet gewoon?

Het woord ‘kado’ overleeft al langer dan een eeuw. Maar waarom vergeten we dit woord niet gewoon en houden we het bij de correcte spelling? Dat zou inderdaad de oplossing zijn. Maar in de praktijk blijkt dit niet zo makkelijk te zijn. Omdat dit woord al zo lang overleefd, is het moeilijk dit woord te vergeten. Het zit in ons systeem. Als je zelf twijfelt over de correcte spelling en je ziet iemand anders ‘kado’ schrijven, neem je dit al snel als waarheid. In de zoekresultaten van Google, is te zien dat er vaak wordt gezocht welke correct is: ‘kado’ of ‘cadeau’. Het zal daarom ook nog een hele tijd duren voordat het woord ‘kado’ uit ons systeem verdwijnt.

Stel jouw luxe cadeaubox samen